Κώστας Παππής

6/13/2006

Καλά, αλλά όχι και τόσο

Η Yπουργός Παιδείας δήλωσε σήμερα ότι το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Δηλαδή το φθινόπωρο. Κανένας νόμος-πλαίσιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί το καλοκαίρι. Δήλωσε ακόμα πως την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νόμου για τα ΑΕΙ και θα τεθεί σε διάλογο, ο οποίος θα διαρκέσει «όσο καιρό χρειαστεί».

Καλά ως εδώ. Αν και το «καλά» είναι σχετικό.

Καλά γιατί ένα βασικό ζητούμενο, ο διάλογος και η μη ψήφιση του νομοσχεδίου στο θερινό τμήμα της Βουλής, φαίνεται να βρέθηκε (φαίνεται, γιατί από την υπόσχεση για διάλογο μέχρι τον πραγματικό διάλογο μεσολαβεί μια δύσβατη απόσταση αμφιβολίας). Καλά γιατί εκτονώνεται το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα και, ίσως, κερδίζουμε χρόνο για να σκεφτούμε όλοι πιο ψύχραιμα.

Όχι και τόσο καλά, για πολλούς λόγους.

Γιατί η Υπουργός έπρεπε να περιμένει τόσο καιρό για να αποφασίσει το αυτονόητο; Γιατί έπρεπε πρώτα να αναστατωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα, να κλείσουν τα πανεπιστήμια, να τραυματιστούν άνθρωποι, να επικρατήσει χάος στην πόλη; Γιατί έπρεπε να πληρώσουν τα σπασμένα με την αγωνία τους τόσοι άνθρωποι και κυρίως οι φοιτητές και οι γονείς τους; Γιατί έπρεπε η δουλειά στα πανεπιστήμια, διδακτική, ερευνητική, διοικητική, να πάει τόσο πίσω;

Προφανώς γιατί η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει στα αυτονόητα: ότι πρέπει να προηγηθεί ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος, ότι νόμοι τόσο ζωτικής σημασίας δεν μπορούν να περνάνε από θερινά τμήματα της Βουλής. Έπρεπε να βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίπαλη δύναμη, τη συσπειρωμένη όσο ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν πανεπιστημιακή κοινότητα. Μέτρησε τη δύναμή της και τη βρήκε λειψή.
Στο ΠΑΠΕΙ ειδικά, η ειρωνεία είναι ότι η απόφαση του Πλάτωνα για συνέχιση της κατάληψης μέχρι τη Δευτέρα πάρθηκε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενώ δεν είχαν γίνει γνωστές οι δηλώσεις της Υπουργού. Αν είχαν γίνει γνωστές, ίσως να ήταν διαφορετική η απόφαση. Λέω «ίσως», γιατί μια τέτοια στροφή, όπως αυτή της κυβέρνησης, μπορεί να χρειάζεται χρόνο για να «εμπεδωθεί».

Τι γίνεται τώρα;

Άποψή μου είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα η υποχώρηση της κυβέρνησης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, έχοντας πετύχει τους στόχους της σε αυτή τη φάση, μπορεί να επανέλθει στα καθήκοντά της, μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το Φθινόπωρο, οπότε θα ξεκινήσει η πιο ουσιαστική φάση των διεκδικήσεών της. Να μελετήσει το προσχέδιο του νόμου για τα ΑΕΙ και να συγκροτήσει θέσεις.

Ειδικά στο ΠΑΠΕΙ να γίνει χωρίς καθυστέρηση έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πλάτωνα με στόχο την αναστολή της κατάληψης. Και φυσικά να ξεκινήσουν άμεσα οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου και να γίνουν κανονικά οι εξετάσεις Σεπτεμβρίου.

7 Σχόλια:

  • Η απόφαση που πάρθηκε απο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς είναι πασιφανές οτι η κυρία Γιαννάκου εκτέλεσε δικές του εντολές, είναι αναπόφευκτα μια νίκη της ακαδημαικής κοινότητας. Αυτό που έχει σημασία πια είναι να κατανοήσουν τα μέλη ΔΕΠ (όσον αφορά τις απεργίες) αλλά πρωτίστως οι φοιτητές ότι η αναστολή της κατάληψης είναι μονόδρομος μιάς και σε μια κοινωνική σύγκρουση κάθε υποχώρηση -εν προκειμένω της κυβέρνησης- πρέπει να ακολουθείται απο αντίστοιχες κινήσεις καλής θέλησης απο την άλλη πλευρά. Μην παρασυρθούμε σε αιτήματα -απόσυρση ν/σ- που δεν είναι εφικτά. όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι επιτακτική πια η ανάγκη να υπάρξη κοινή δράση των μελών ΔΕΠ με τις πρυτανικές αρχές αύριο κιόλας μετά την ΓΣ των μελών ΔΕΠ και φυσικά συνεργασία τους με το συντονιστικό κατάληψης για λύση της. Είναι αναγκαίο τα μέλη ΔΕΠ να δείξουν στους φοιτητές και το συντονιστικό κατάληψης ότι η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 9:43 μ.μ.  

  • Εγω ενα πραγμα ηθελα να πω... Σημερα η αποφαση για συνεχιση της καταληψης παρθηκε μετα τις δηλωσεις της υπουργου παιδειας και ηταν ηδη γνωστες και ειχαν αναφερθει στη γενικη συνελευση ακριβως πριν ψηφισουμε για το τι θελουμε να γινει. Οποτε δεν υπαρχει καμια ειρωνια και το αποτελεσμα εδειξε την απαντηση των φοιτητων σε ολα αυτα.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 11:07 μ.μ.  

  • Φιλοι και φιλες τωρα θα υποχωρησουμε???Τωρα που η υπουργος προσπαθει,ματαια, να κατευνασει τα πνευματα ριχνοντας σταχτη στα ματια μας??Κυριε Παππη,καμια νικη δεν πετυχαμε με την αναβολη της καταθεσης του νομοσχεδιου...Η νικη του φοιτητικου κινηματος θα ερθει με την οριστικη ακυρωση του νομου πλαισιου....Τελος οπως ειπε και ο προηγουμενος συναδελφος,η αποφαση της υπουργου εγινε γνωστη στη γεν συνελευση..Οποτε λιγη καλυτερη διασταρωση των πληροφοριων για να μη δημιουργουνται λανθασμενες εντυπωσεις.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 1:57 π.μ.  

  • Δίνουμε εντύπωση ιθαγενών,ξέρετε αυτούς με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια...Έχοντας κάνει ήδη όλη αυτή την κινητοποιήση,την πρωτοφανή συσπείρωση και πάνω που άρχισε να δημιουργείται μια συνείδηση,είμαστε έτοιμη να κάνουμε πίσω.Ας μου πει κάποιος τι θα έχει αλλάξει το Σεπτέμβρη κι ενώ θα συνεχίσει να έχει την βουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση,με όλες τις "δημοκρατικές" διαδικασίες που ακολουθούνται στην περίπτωση βουλευτών που τολμούν να εναντιωθούν στο κόμμα.Κι εγώ στο πτυχίο είμαι κι εγώ θέλω να "ξεμπερδέψω",αλλά ας αναλάβουμε έστω και στο ελάχιστο το κοινωνικό χρέος μας.Έχουμε χάσει μαθήματα για καφέδες...ε,επιτέλους ας τα χάσουμε και για κάτι σημαντικό.

    ΥΓ.Το μέλλον της εφαρμογής αυτού του νόμου δε φαντάζει τόσο μακρινό...σε μια 8ετία κάποιοι από εμάς ίσως αποκτούν τα δικά τους παιδιά.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 2:02 π.μ.  

  • Σχετικά με τα παραπάνω θα ήθελα να αναφέρω μια ενδεικτική περίπτωση. Είμαι φοιτήτρια στο τέταρτο έτος και έχω κλείσει μια θέση για μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Έχω πληρώσει εστία , προπληρώσει ένα μέρος των διδάκτρων, άφησα τη δουλειά μου και περίμενα να δώσω εξετάσεις τον Ιούνιο. Από ότι καταλαβαίνετε η περίπτωση μου δεν είναι μοναδική. Υπάρχουν πολλοί άλλοι φοιτητές που περιμένουν να πάρουν πτυχίο για να μπούν στο στρατό, να φύγουν για μεταπτυχιακά, να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς και φυσικά για να βρουν δουλειά. Τι θα γίνει με όλους εμάς; Υπάρχει κάποιος που να μας σκέφτεται; Φυσικά πολλά από τα αιτήματα των φοιτητών είναι δίκαια αλλά θα πρέπει να γίνει κάτι και με όσους έχουν ανάγκη από το πτυχίο τώρα. Ούτως ή άλλως δεν είμαστε αντίπαλοι των αγώνων για την παιδεία εμείς. Απλά ζητάμε κατανόηση. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί μια λύση.Επειγόντως...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 7:58 μ.μ.  

  • Έχω ένα προβληματισμό: ενώ είναι παραπάνω από κατανοητή η δυσπιστία απεναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης για το εαν όντως αναβάλλει την ψήφιση του νομοσχεδίου και το τι είδους "διάλογο" θα ακολουθήσει όμως υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη απο συναδέλφους μας σαν την παραπανω κοπέλα και πολλούς άλλους για να επαναλειτουργήσει το πα.πει και δεν εννοω μονο το προφανες δηλ την εξεταστική αλλα και γραμματίες,συστατικες κλπ. Θεωρητικά μια μάχη έχει κερδιθεί (εννοω την υπαναχωρηση) αλλά θα ήταν σωστο να επαναπαυτούμε να αφησουμε αυτη την πρωτοφανη συσπυρωση(σε συγκριση με το παρελθον παντα γιατι σε πραγματικους αριθμους εγεγραμμενων είμαστε αρκετα χαμηλά) των φοιτητων και ενασχόληση με τα κοινά χωρις στόχο χωρις κατευθυνση;Εννοω οτι πρεπει να δουμε που βαδίζουμε και τι μπορουμε να πετύχουμε περισσοτερο.
    Το φοιτητικο κινημα έχει ευθυνη απεναντι στον εαυτό του.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 3:24 π.μ.  

  • Το σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι καθαρό. Η κυβέρνηση υποχωρεί φοβούμενη τις δημοτικές εκλογές, οι φοιτητές αγωνίζονται ενάντια σε μια αλλαγή στο σύστημα ενώ θα έπρεπε να αγώνίζονται για να αλλάξει αυτό (επειδή είναι ομολογουμένος σάπιο), οι καθηγητές βγάζουν απ έξω την ουρά τους όπως πάντα και οι παρατάξεις ανάλογα με το ποιά κόμματα εκπροσωπούν κάνουν τουμπεκί ή τρέχουν στις πορείες. Τα θύματα φυσικά είναι οι φοιτητές που τώρα κατάλαβαν ότι το πτυχίο μπορεί να απαξιωθεί (λες και δεν είναι απαξιωμένο) και δυστυχώς όσοι προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω (μεταπτυχιακά) ή να τελειώσουν τις σπουδές για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς κλπ. Πρέπει λοιπόν να δωθεί μια λύση για όλους αυτούς άμεσα.Λογικά η άκρη έτσι ή αλλιώς θα βρεθεί.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 11:02 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home