Κώστας Παππής

6/15/2006

Καταλήψεις θερινών ανακτόρων

Μια απάντηση σε κάποια σχόλια (στο φίλο που ρωτάει «τώρα θα υποχωρήσουμε;» και στον άλλο φίλο που γράφει ότι «δίνουμε εντύπωση ιθαγενών») στο προηγούμενο post.

Δεν είναι «χάντρες και καθρεφτάκια» αυτά που κατακτήθηκαν. Και δεν πρότεινα υποχώρηση. Εκείνο που πρότεινα είναι να αξιοποιηθεί άμεσα η πασίδηλη πολιτική ήττα της κυβέρνησης, που αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να δεχθεί τα αυτονόητα, δηλαδή να προηγηθεί ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος και να μην περάσει το νομοσχέδιο από το θερινό τμήμα της Βουλής. Πρότεινα ουσιαστικά να δοθεί απάντηση στην ανευθυνότητα της κυβέρνησης με μια πράξη υπευθυνότητας. Πρότεινα να δοθεί προοπτική στη νίκη, να μην αφεθεί να φθαρεί. Και να μην πιστέψουμε ότι τώρα είναι η ώρα για την κατάληψη των θερινών ανακτόρων! Κυρίως δεν πρέπει να εκφυλιστεί η τωρινή δυναμική με κινητοποιήσεις ουσιαστικά στο κενό (θερινό ή άλλο).

Επίσης, εκείνο που πρότεινα είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα να μελετήσει το προσχέδιο του νόμου για τα ΑΕΙ, που θα τεθεί για συζήτηση την επόμενη εβδομάδα, και να συγκροτήσει θέσεις. Γιατί θεωρώ ότι είναι ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις για μια ουσιαστική παιδεία, δωρεάν και δημόσια, για όλους τους νέους Έλληνες, ιδίως για τα λαϊκά στρώματα, για τους μη έχοντες. Δεν αρκεί να λέμε όχι, υποστηρίζοντας έμμεσα ένα σύστημα, το δεδομένο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης, που έχει ολοκληρωτικά αποτύχει.