Κώστας Παππής

12/22/2011

Ανοιχτή επιστολή στους συναδέλφους μου


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στις 21-11-2011 ο Φοιτητικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Πειραιώς «Ο Πλάτων» δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με το έναυσμα των όσων διατυπώνονται στο έντυπο της εφημερίδας της κυβέρνησης (sic) ... προχωράμε στη γνωστοποίηση της πενταμελούς οργανωτικής επιτροπής Πανεπιστημίου Πειραιώς [σ.σ. ακολουθούν τα ονοματεπώνυμα πέντε καθηγητών του πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και του γράφοντος, στους οποίους ανατέθηκε να πραγματοποιήσουν τις εκλογές για την νόμιμη ανάδειξη των καθηγητών που θα αποτελέσουν την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης που προβλέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, ο επονομαζόμενος «νόμος Διαμαντοπούλου»]. Όλα τα παραπάνω μέλη της επιτροπής είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρόεδρος της οποίας (sic) ορίζεται ο Γ.Χ.».

Η ανακοίνωση τελειώνει ως εξής:

«Ως φοιτητικός σύλλογος του πανεπιστημίου μας εκφράζουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου και θα είμαστε ενάντια και στο πενταμελές αυτό συμβούλιο που αυθαίρετα διόρισε η υπουργός αλλά και σε κάθε άλλο πρόσωπο και ενέργεια που θα αποσκοπεί στην εφαρμογή του νέου νόμου Διαμαντοπούλου».

Την ανακοίνωση υπογράφουν για το Δ.Σ. του Συλλόγου εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΜΑΣ (όχι ονόματα, μόνο υπογραφές, και μάλιστα δυσανάγνωστες, κοινώς μουτζούρες, έτσι, για να υπάρξει διάκριση από τα ονόματα των καθηγητών, που αναγράφονται φαρδιά-πλατιά και λίαν ευανάγνωστα στην ανακοίνωση για να εκτεθούν στην κοινή περιφρόνηση).

Τα συμφραζόμενα της ανακοίνωσης, ο λόγος αναγραφής ονομαστικά των μελών της επιτροπής, το διφορούμενο και απειλητικό «ενάντια», όλα είναι παραπάνω από σαφή. Είναι ιδίως σαφή για όσους γνωρίζουν τα όσα απίστευτα και τραγικά επέτρεψε να συμβούν στο Ελληνικό πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια ο περιβόητος νόμος του 1982 για τα ΑΕΙ (από την απροσχημάτιστη συναλλαγή και τις εξαγορές ψήφων, το χρηματισμό, την εξαργύρωση των υπηρεσιών των φοιτητοπατέρων με ζηλευτές θέσεις στο κόμμα, στη Βουλή, στο δημόσιο κλπ, μέχρι την άσκηση ωμής βίας και τρομοκρατίας). Ο περιβόητος νόμος, που αντικαταστάθηκε πρόσφατα με το «νόμο Διαμαντοπούλου» με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων η οποία πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, πρωτοφανή στα χρονικά της Βουλής.

Τι λένε τα συμφραζόμενα της ανακοίνωσης; Με απλά λόγια, τα εξής: «Ακούστε εδώ, όλοι εσείς που έχετε αντίθετη γνώμη μ’ εμάς για το νόμο, που πιστεύετε ότι, παρ’ όλα τα λάθη του, είναι μάλλον καλύτερος από τον παλιό, ή που ενδεχομένως να τον απορρίπτετε και αυτόν αλλά παρά ταύτα αποδέχεστε να εφαρμόσετε το νόμο του Ελληνικού κράτους για τα ΑΕΙ. Ξεχάστε τα περί ελευθερίας γνώμης, άποψης, συνείδησης, ακαδημαϊκού ασύλου, αποδοχής της νομιμότητας και άλλα ηρωικά και πένθιμα. Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Εμείς είμαστε απερίφραστα αντίθετοι και ενάντια στο πενταμελές σας συμβούλιο αλλά και σε κάθε άλλο πρόσωπο και ενέργεια που θα αποσκοπεί στην εφαρμογή του νέου νόμου Διαμαντοπούλου. Τι σημαίνει «ενάντια»; Σκεφτείτε δα! Καθηγητές είστε!».
  
Όσοι είδαν τις ειδήσεις της Τηλεόρασης του SKY στις 17-12-2011 βρέθηκαν μπροστά στην συγκλονιστική καταγγελία Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που παραιτήθηκε από Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής καταγγέλλοντας αδίστακτες συμμορίες στο χώρο του πανεπιστημίου με άτυπο στρατό που επιβάλλουν τις απόψεις τους, με υποκίνηση και έλεγχο από κόμματα και πανεπιστημιακές συντεχνίες, με ονομαστική στοχοποίηση καθηγητών, απειλές, ξυλοδαρμούς και κλίμα τρομοκρατίας, δηλαδή πρακτικές αδιανόητες για ένα πνευματικό χώρο όπως θα έπρεπε να είναι το πανεπιστήμιο. Πρακτικές που δεν έχουν σχέση με οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ευνομούμενης χώρας. Είναι οι πρακτικές που οδήγησαν το Ελληνικό πανεπιστήμιο στη σημερινή τραγική του κατάσταση. Σχετικά είναι και όσα καταγγέλλουν άλλοι Καθηγητές, μέλη ή όχι οργανωτικών επιτροπών, που πιέζονται, λοιδορούνται, εξυβρίζονται, απειλούνται ή γίνονται θύματα βιαιοπραγίας από «αγανακτισμένους» φοιτητές σε αγαστή σύμπλευση με καθηγητικές ομάδες «αντιφρονούντων». 

Τα παραπάνω είναι ή θα έπρεπε να είναι γνωστά στον Πρύτανη, στα μέλη της Συγκλήτου, στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου μας. Τα έχω θέσει υπόψη πολλών από αυτούς υποδεικνύοντας τους το καθήκον τους να τα καταγγείλουν και να διαχωρίσουν τη θέση τους. Περίμενα μέχρι σήμερα κάποια επίσημη αντίδραση. Αλλά αντίδραση καμιά! Σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Παραμένω, χωρίς να περιμένω κανένα προσωπικό όφελος παρά μόνο τα χειρότερα, μέχρι τέλους μέλος στην Επιτροπή όπου διορίστηκα με νόμιμες διαδικασίες, κι αυτό το κάνω ως πράξη αντίστασης στα όσα ολέθρια και τραγικά συμβαίνουν στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο δύσμοιρο τόπο μας και ως μια ελάχιστη συμβολή στον αγώνα να τελειώνουμε επιτέλους με το αμαρτωλό, αδιέξοδο παρελθόν, για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. 

Καθηγητής Κώστας Παππής
20/12/2011

1 Σχόλια:

  • https://www.youtube.com/watch?v=CD2Fay0lhrA

    By Anonymous Ανώνυμος, at 6:47 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home