Κώστας Παππής

6/16/2012

Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό



…Δεν αντέχω
και τα σταυροδρόμια που ήξερα έγιναν αδιέξοδα.
Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκούν.
Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν…
Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας,
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
                                                Οδυσσέα Ελύτη, «Άξιον εστί», Τα Πάθη

Μέρες που περνάμε, μνημονεύω Διονύσιο Σολωμό. Διαλέγω «Ελεύθερους πολιορκημένους» και λίγες λέξεις από ένα στίχο από το Γ’ σχεδίασμα: «με λογισμό και μ’ όνειρο».

Γιατί;

Η χώρα μας βρέθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια στο μάτι του κυκλώνα. Μια μακρόχρονη εθνική κρίση, στην οικονομία, στην κοινωνία, στους θεσμούς, παντού, έδωσε επί τέλους το τελικό αδυσώπητο σχήμα του σε αυτό που κυοφορούσε. Αυτό που ζει η χώρα τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι η κάθοδος προς την καθολική χρεοκοπία. Το δείχνουν οι αριθμοί και οι ειδήσεις από όλα τα μέτωπα.

Εκτός από τους γνωστούς εσωτερικούς παράγοντες, για να φτάσουμε εδώ συντέλεσαν αποφασιστικά και εξωτερικοί: το 2008 οι ΗΠΑ ζούσαν τις συνέπειες ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου, δημιουργήματος της απληστίας και της ανηθικότητας του κεφαλαίου και ειδικά του χρηματιστικού. Αυτά που συνέβησαν στις ΗΠΑ είχαν αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη, από την άλλη μεριά, έχει οδηγηθεί στα πρόθυρα της διάλυσης από τη δική της κρίση χρέους και ανταγωνιστικότητας, από νάνους, χωρίς ευρωπαϊκό όραμα, ηγέτες και από τα στενά επιμέρους εθνικά συμφέροντα που αυτοί υπηρετούν. Η ανάδυση της νέας οικονομίας, τέλος, από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία, προκαλεί ευθέως την μέχρι πρόσφατα κραταιά Δύση και δημιουργεί πρόσθετους τριγμούς στο σύστημα, που δείχνει να καταρρέει.

Η Ελλάδα βρίσκεται «στα στενά», σε μια ιδιότυπη κατάσταση πολιορκίας. Το παραγωγικό της δυναμικό αποδομήθηκε, μεταφέρθηκε αλλού, ξεπουλήθηκε, χρεοκόπησε. Ένα μεγάλο μέρος του λαού στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Τα νιάτα της χώρας, χωρίς ελπίδα στο εσωτερικό, αναζητούν διέξοδο εργασίας στο εξωτερικό. Οι ξένες πηγές δανειοδότησης στέρεψαν. Πολιορκημένη η χώρα από την εσωτερική χρεοκοπία και από την ξένη περικύκλωση από κεφάλαια-γύπες που περιμένουν την τελική φάση του δράματος, την έξοδο από το ευρώ, για να τη λεηλατήσουν. Μοναδική πηγή χρηματοδότησης οι δυνάμεις της τρόικα – αλλά με όρους και με πρόγραμμα που οδηγούν στο ίδιο τέλος, την ολοκληρωτική εθνική καταστροφή.

Στις αυριανές βουλευτικές εκλογές οι Έλληνες καλούμαστε να απαντήσουμε στα παραπάνω, αλλά κυρίως στο ερώτημα τι κάνουμε από δω και μπρος, πώς λύνουμε την πολιορκία. Αύριο ψηφίζουμε τους εκπροσώπους μας σε μια Βουλή που, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδειχθεί ιστορική στα χρονικά της νεότερης Ελλάδας.

Πώς ψηφίζουμε;

Με λογισμό και μ’ όνειρο!

Με όνειρο. Όνειρο ελπίδας. Όχι με εφιάλτη. Όχι με φόβο, που εφιάλτη προκαλεί. Φόβο που προσπαθούν να βάλουν στην ψυχή μας ύπουλα, καλυμμένο με φιλικές δήθεν παραινέσεις ή και έξω από τα δόντια, απειλώντας μας για ξεπέταγμα από το ευρώ.

Και με λογισμό.

Στην προηγούμενη ανάρτηση στο blog μου συνόψιζα «με λογισμό» ως εξής τη δική μου απάντηση στο ερώτημα τι κάνουμε από δω και μπρος, πώς λύνουμε την πολιορκία:

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, χωρίς καμιά καθυστέρηση, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, να ξεπεράσουμε τις κύριες αιτίες που μας οδήγησαν εδώ. Για να γίνει αυτό πρέπει να επιστρατευτούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, δικές μας και όσων μπορούν να βοηθήσουν και να μας συμπαρασταθούν. Πρέπει άμεσα να γίνουν όσα δεν έγιναν για πολλά χρόνια, ξεκινώντας από την αναγνώριση των λαθών όλων μας, αφού όλοι, με διάφορους τρόπους, συντελέσαμε να γίνουν στη χώρα όσα καταστροφικά έγιναν. Πρέπει, λοιπόν:
-Να επικρατήσει ψυχραιμία – όχι εκδηλώσεις πανικού, όχι αλλοπρόσαλλες κινήσεις υπεροψίας ή τυχοδιωκτισμού, όχι ψήφος οργής, αλλά ψήφος θετική με πολιτικό κριτήριο και στόχο την παραμονή στο ευρώ.
-Να υποστηριχθούν ικανά, ακέραια, αξιόπιστα πρόσωπα σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης.
-Να αποκλειστούν δια βίου - μέσω της ψήφου – οι πολιτικοί που αποδείχθηκαν ανίκανοι να προβλέψουν, να προστατεύσουν, να κυβερνήσουν τη χώρα.
-Να επιλυθεί το πολιτικό ζήτημα με συνεργασίες και εθνική συνεννόηση και συσπείρωση.
-Να αξιοποιηθούν συμμαχίες για κοινή δράση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται όπως η Ελλάδα.
-Να εκπονηθεί σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου σημείο προς σημείο - συγκεκριμένες προτάσεις σε όσα σημεία είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις.
-Να στηριχθούν γενναία δράσεις που αναπτύσσουν την παραγωγική βάση, αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, προωθούν παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με εξαγωγικό προσανατολισμό και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.
-Να αναζητηθούν τρόποι ενεργοποίησης των Ελλήνων της διασποράς.
-Να διδαχθούμε από την Ευρώπη για τη βελτίωση των συστημάτων μας, καθώς και της κουλτούρας που χαρακτηρίζει συνήθειες και δημόσιο βίο.
-Να αναπτυχθεί στον ύψιστο βαθμό η κοινωνική αλληλεγγύη.
-Να τεθεί τέρμα στις καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας - όσοι την καταστρέφουν να αντιμετωπιστούν δραστικά από την πολιτεία και να απομονωθούν κοινωνικά και πολιτικά χωρίς περιστροφές».  

Καλή ψήφο.