Κώστας Παππής

2/17/2019

OMAN VIΙ Το Μεγάλο Τζαμί του Qaboos


 Στο Μεγάλο Τζαμί του Qaboos επιθυμώ να σας πάω τώρα.





Qaboos: ο Σουλτάνος του Ομάν. Συχνά οι ηγέτες του κόσμου είναι για κλωτσιές - και συγγνώμη για την αδόκιμη πολιτική ορολογία, άλλωστε θα το ξανακάνω κι ας σας χαλάει. Οι ηγέτες που ασκούν απολυταρχική εξουσία είναι για κάτι πιο προχωρημένο από σκέτες κλωτσιές: από «επί ασπαλάθων» στα δικά μας, μέχρι γκιλοτίνες στη Γαλλική Επανάσταση και εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες (Τσαουσέσκου κλπ).



 Έλα όμως που ο Qaboos, ο Σουλτάνος του Ομάν, φαίνεται ότι είναι άλλη περίπτωση! Ας πούμε δυο λόγια για το βιογραφικό του.




Γεννήθηκε στη Σαλάλα στις 18 Νοεμβρίου του 1940, ημέρα που έγινε αργότερα εθνική εορτή στο Ομάν. Έγινε βασιλιάς το 1970 αφού ανέτρεψε με μη βίαιο πραξικόπημα τον πατέρα του, Σαίντ μπιν Ταϊμούρ, ένα τυραννικό άνθρωπο που ακόμα θυμούνται και μισούν οι υπήκοοί του. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Καμπούς.




Συζήτησα με αρκετούς ντόπιους σε διάφορες ευκαιρίες και όλοι μιλούσαν θετικά, με αναγνώριση για τα έργο του και την προσφορά του στην αναμόρφωση της χώρας του, παρόλο που είναι απόλυτος μονάρχης στη χώρα του. Ο Καμπούς παντρεύτηκε και χώρισε γρήγορα, αλλά έβαλε… μυαλό και δεν το επιχείρησε ξανά. Είναι άτεκνος. Ακολουθεί φιλοαμερικανική πολιτική (ουδείς αναμάρτητος, αλλά σκεφτείτε αν μπορούσε να είναι τίποτα άλλο) και πρόσφατα (2003) επέτρεψε τη διεξαγωγή εκλογών για Συμβουλευτική Συνέλευση, για την οποία υποψηφιότητα έθεσαν και γυναίκες. Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν αρκετές γυναίκες υπουργοί. Α, να μην ξεχάσω: Ομάν, πετρέλαιο, τεράστιος πλούτος. Αλλά Καμπούς Δημιουργός! Συγκρίνετέ τον με τους γύρω χασάπηδες.


Στο Ομάν δεν βλέπεις σχεδόν πουθενά ίχνη φτώχειας. Υπάρχουν πολύ καλές υποδομές και καλό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και υγείας. Η πρωτεύουσα Μεσκάτ είναι χτισμένη με πολύ όμορφα δημόσια κτίρια και σπίτια σε χαμηλό ύψος, με σεβασμό στην παράδοση (συγκρίνετε με τα τέρατα που γέμισαν τις άλλες αραβικές χώρες). Και φυσικά πανέμορφα πάρκα. Διαθέτει μια εξαιρετική Όπερα, πολιτιστικό κέντρο που φέρει , όπως και ένα πανεπιστήμιο στο Ομάν, το όνομά του Καμπούς, αλλά το θαύμα της αρχιτεκτονικής, που κατόρθωσαν ντόπιοι δημιουργοί, είναι το μνημειώδες Μεγάλο Τζαμί που φέρει το όνομα του Σουλτάνου. Περιλαμβάνεται στα μεγαλύτερα τζαμιά του κόσμου. Αν δεν είναι το μεγαλύτερο, πάντως έχει το μεγαλύτερο χαλί στον κόσμο και έναν απίστευτης ομορφιάς διάκοσμο.



 Για τα υπόλοιπα, θα αφήσω να μιλήσουν οι φωτογραφίες.