Κώστας Παππής

2/02/2019

Όλα είναι ένα και ένα είναι όλα



Μια μικρή παρουσίαση για τους φίλους που δεν μπόρεσαν ούτε θα μπορέσουν να δουν, αν και θα ήθελαν, πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Ο Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας - Το Ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιαπωνία». Την επισκέφθηκα στο Βυζαντικό και Χριστιανικό Μουσείο όπου πήρε παράταση για λίγες μέρες ακόμα.





Η έκθεση φιλοξενεί 46 φωτογραφίες αγαλμάτων και άλλων πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στο βουδιστικό ναό Todaiji και το σιντοϊστικό ιερό Kasuga-Taisha, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Νάρα,  αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και το ανατολικότερο άκρο του Δρόμου του Μεταξιού .




 Ένας πολιτισμός τόσο μακρινός και εκ πρώτης όψεως τόσο ξένος για μας. ΄Όμως ίσως τα φαινόμενα απατούν, αφού φαίνεται πως είναι επηρεασμένος από τον ελληνιστικό πολιτισμό που διαδόθηκε στην Ιαπωνία μέσω του δρόμου του μεταξιού. Ίχνη αυτού του επηρεασμού φαίνονται στα βουδιστικά αγάλματα, όπως ο Βούδας Vairocana και το άγαλμα Fukkensaku Kannon, για το οποίο πιστεύεται ότι μπορεί να έχει ελληνική προέλευση με διάμεσό του τον Shiva, μια από τις κύριες Ινδικές θεότητες που πιθανόν να συνδέεται με τον Ηρακλή της Ελληνικής Μυθολογίας. Ακόμα, οι μάσκες gigaku που θεωρείται ότι έλκουν την καταγωγή τους από το κωμικό αρχαίο ελληνικό θέατρο και έφτασαν στην Ιαπωνία ακολουθώντας μια πορεία ανταλλαγών και προσμίξεων κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού.




Οι φωτογραφίες είναι έργα της Miro Ito (φωτογράφος-καλλιτέχνιδα-συγγραφέας) με παγκόσμια δραστηριότητα. Από το σύντομο εισαγωγικό σημείωμά της αντιγράφω:




«Σύμφωνα με μια κοινή, στην Ανατολή και στη Δύση, φιλοσοφική ιδέα, η αιωνιότητα υπάρχει σε μια στιγμή και το σύμπαν σ’ ένα κόκκο σκόνης. Έτσι, αν το σύμπαν περικλείεται σε κάποιο μεγαλύτερο και αν «όλα είναι ένα και ένα είναι όλα», μπορούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας ως Ένα, από το απειροελάχιστο σωματίδιο ύλης μέχρι το μέγιστο σύμπαν...








Όλοι είμαστε μέρος όλων και όλα συνδέονται μεταξύ τους: αυτό είναι το κύριο μήνυμα της Έκθεσης…».





Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Κέντρο Φωτογραφικής Βιομηχανίας Ιαπωνίας (JCII).