Κώστας Παππής

7/13/2006

ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΑΙ ;

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΑΙ ΑΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ?

Έτσι έγραφε ένα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβε το www.topapi.gr στη διάρκεια της κατάληψης από φοιτητή/τρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το δημοσίευσε όπως το έλαβε, με το ανορθόγραφο «ξέρεται» να βγάζει μάτι ως τίτλος της επιστολής (θα το βρείτε στο τέλος του 9ου πακέτου επιστολών).

Κάποιοι από όσους το είδαν θα γέλασαν. Αλλοι πάλι δεν θα πρόσεξαν κάτι περίεργο. Μια χαρά γραμμένο ήταν! Οι πολλοί έχουν πάθει πια ανοσία και δεν πτοούνται από τέτοια τρομοκρατικά κατά της γλώσσας χτυπήματα.

Έχω «πικρή» εμπειρία από τα πολλά γραπτά ή προφορικά «ξέρεται» που έχω συναντήσει διορθώνοντας γραπτά εξετάσεων και εργασίες ή συνομιλώντας με φοιτητές αλλά ενίοτε και με συναδέλφους μου. Κάποτε σημείωνα κάπου τις πιο βαριές περιπτώσεις. Μετά τα παράτησα. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε κάποιες, κατανοητές και συγχωρητέες, αβλεψίες, ούτε στο γνωστό πρόβλημα των δυσλεξικών ατόμων. Μήπως γινόμαστε σιγά-σιγά έθνος αγραμμάτων;

Αγραμμάτων; Δηλαδή η κακή γνώση της γλώσσας σου σε εντάσσει αυτόματα στον κατάλογο των αγραμμάτων; Ισχυρίζομαι πως ναι. Εσείς τι λέτε;

Υπάρχει και το άλλο: Μπορεί η χρήση μιας κακοποιημένης γλώσσας στη γραπτή ή προφορική επικοινωνία να βαρύνει στην πράξη (π.χ. κατά την αναζήτηση εργασίας) τόσο όσο δεξιότητες, προσόντα και τίτλοι, όπως ένα πτυχίο πανεπιστημίου ή ένα μεταπτυχιακό; Να επηρεάσει αθροιστικά, ακόμα και αποφασιστικά, την πορεία (κυρίως επαγγελματική) ενός ανθρώπου;

Και πάλι ισχυρίζομαι πως ναι, μπορεί. Και νομίζω πως πρέπει καθένας που έχει τέτοιο πρόβλημα, να το δει σοβαρά. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει τους βασικούς κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού της γλώσσας του.

Κυρίως, βέβαια, πρέπει να δει σοβαρά το πρόβλημα το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και οι φορείς που το διαμορφώνουν.

6 Σχόλια:

  • Κάποιος που δεν γνωρίζει ορθογραφία δεν είναι αγράμματος, ούτε καν μη μορφωμένος. Γιατί ουσιαστικά η ορθογραφία σήμερα υπάρχει μόνο για ιστορικούς λόγους - δεν έχει λειτουργικό ρόλο.
    Οι αρχαίοι Έλληνες πρόφεραν το ύψιλον διαφορετικά από το ήττα και το γίώτα.
    Από τη στιγμή που η ορθογραφία των λέξεων δεν επηρεάζει το νόημα τους ή τον τρόπο που προφέρονται δεν έχει καμία σημαντική λειτουργία στην σύγχρονη ανθρώπινη επικοινωνία.
    Κατά τα άλλα, στην καθημερινή ζωή οι άνθρωποι κρίνονται από το αν γράφουν ορθογραφημένα ή όχι, γιατί ή σωστή ορθογραφία είναι ένδειξη καλού χειρισμού του λόγου.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:05 μ.μ.  

  • Αν είναι δυνατόν!!

    Το παραπάνω σχόλιο είναι χειρότερο και από το ανορθόγραφο "ξέρεται"!!

    Όποιος δεν γνωρίζει τη γλώσσα του, χάνει ουσιαστικά και ένα κομμάτι του εαυτού του!Πρέπει, τουλάχιστον εκείνος που λαμβάνει πανεπιστημιακή μόρφωση, να μπορεί να χειρίζεται άρτια τη γλώσσα του, αλλιώς, για ποια ανώτατη εκπαίδευση μιλάμε?

    Η γλώσσα μας είναι το μοναδικό πράγμα που μας κάνει να ξεχωρίζουμε σαν λαός ακόμα και σήμερα.Το μόνο που μας δένει και συνεχίζει να μας εξυψώνει στα μάτια των ξένων, έστω και σ'αυτήν την περίλυπη μορφή της.Ας τα ισοπεδώσουμε όλα πια, να μην έχουμε τίποτα...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 4:30 μ.μ.  

  • Τελικά ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;

    Κάποιος μπορεί να πει πως οι νέοι δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν το διορθωτή-αφού τα διορθώνει ο υπολογιστής μόνος του "no problem".

    Ίσως όμως ένα ή δύο ορθογραφικά λάθη είναι κάτι μικροσκοπικό σε σύγκριση με όλη την ασέλγεια που υφίσταται η γλώσσα καθημερινά.
    Το πρόβλημα λοιπόν είναι η χρήση λίγων λέξεων, η λανθασμένη χρήση των λέξεων(ακόμα και αν είναι πολύ λίγες για να χρησιμοποιούνται λανθασμένα) ή η έλλειψη ορθογραφίας(=ορθής γραφής) ακόμα και στις λίγες αυτές λέξεις που χρησιμοποιούνται (συχνά λανθασμένα);;

    Το πρόβλημα είναι μήπως οι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ με φράσεις του τύπου "υψηλά υφιστάμενοι", "ο νεκρός είχε ήδη πεθάνει" κλπ.;

    Το πρόβλημα είναι μήπως οι τραγουδιστές(-πρότυπα) που βγάζουν "χρυσούς" δίσκους με στίχους όπως:"έτσι είναι πιο καλύτερα";

    Ίσως τελικά το πρόβλημα είναι βαθύτερο από όσο νομίζουμε. Δανείζομαι μια παροιμία που άκουσα πρόσφατα:"it's not the fall that hurts, it's when you hit the ground" για να πω με τον τρόπο μου ότι η σύγκρουση με το έδαφος (πχ. ένα απλό ξαίρεται) ίσως είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης πτώσης που περάσαμε ανώδυνα.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 4:18 μ.μ.  

  • (quote)Η γλώσσα μας είναι το μοναδικό πράγμα που μας κάνει να ξεχωρίζουμε σαν λαός ακόμα και σήμερα.Το μόνο που μας δένει και συνεχίζει να μας εξυψώνει στα μάτια των ξένων, έστω και σ'αυτήν την περίλυπη μορφή της.Ας τα ισοπεδώσουμε όλα πια, να μην έχουμε τίποτα...(quote)

    Και άυριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί, θα βρούμε αυτά τα λόγια που πέρνουν το ίδιο βάρος σε όλες τις καρδιές σε όλα τα χείλη. [...]
    Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απο τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.
    Νίκους Ξυλόυρης, Και να αδελφέ μου

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:25 μ.μ.  

  • Η λέξη "άνθρωπος" προέρχεται από τις λέξεις "άνω" και "θρώσκω" που σημαίνει κοιτάω ψηλά. Αν γράφω το "άνθρωπος" με όμικρον σημαίνει ότι πια δεν θυμάμαι ούτε γιατί λέγομαι άνθρωπος, ούτε και από που κατάγομαι. Γι αυτό και θα αναγκαστώ να υποκύψω σε όποια στείρα γνώση μου επιβάλλουν. Δεν πιστεύω απαραίτητα ότι το να ξέρεις ορθογραφία σε καθιστά καλύτερο επιστήμονα ή καλύτερο άνθρωπο, πιστεύω όμως ότι με το να αγνοώ τη γλώσσα και την ορθότητα χρήσης της βάζω ένα ακόμα λιθαράκι για να ξεχαστεί η ιστορία, ο πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού που έχει τόσο ελάχιστα πράγματα που μπορούν να τον κάνουν περήφανο.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 2:27 μ.μ.  

  • @yannis kekatos:
    Άλλο ισότητα και άλλο να γίνουμε ίδιοι. Το πρώτο θεμιτό (όνειρο θα έλεγα), το δεύτερο όχι. Το να διαφέρεις απτον άλλο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είσαι άνισος του. Και για να είμαστε όλοι ίσοι, δεν χρειάζεται να είμαστε, ίδιοι, δεν χρειάζεται να μιλάμε την ίδια γλώσσα, να έχουμε κοινό πολιτισμό, κλπ. Και ευτυχώς. Γιατί δεν πρέπει να είμαστε ίδιοι. Δεν γίνεται να ξεκάνεις την διαφορετικότητα των ανθρώπων, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Επιτέλους!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 7:29 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home