Κώστας Παππής

7/13/2023

Ντόμπροι, τίμιοι και βαρετοί

 Με την ευκαιρία της εκδήλωσης «Συναντώντας την Ελληνική μυθολογία και ιστορία στα μονοπάτια των κοπαδιών», Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιάτου, 24 Ιουλίου 2023, 8.30 μμ.



Απόσπασμα από το βιβλίο «Στρατολάτες»
(Κώστας Παππής, Εκδόσεις Βασδέκη, 2022)

Ούτε εγώ, ούτε ο πατέρας, ούτε ο παππούς μου, κι απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά από παλιές διηγήσεις και τεφτέρια, ούτε κανείς άλλος προπάτορας πριν απ’ αυτούς δεν ακολούθησε το επάγγελμα του Πρώτου στη γραμμή: του Ερμή, ποιου άλλου; Ούτε ένα απ’ τα επαγγέλματά του, τέλος πάντων, γιατί είχε πολλά. Θέλω να πω, κανείς δεν έγινε έμπορος, ταχυδρόμος, πολυτεχνίτης, ούτε κι έβγαλε όνομα κλέφτη. Όλοι στο σόι μας, πάππου προς πάππου, τσοπάνηδες ήταν, ντόμπροι, τίμιοι και βαρετοί – για όποιον ξένο δεν ενδιέφερε η ποιμενική ζωή. Μια ευθεία γραμμή τσοπάνηδες. Μεγαλώνανε μυρίζοντας κάτουρο προβάτων και κοπριά, όταν δεν έσπαγε τη μυρουδιά το αεράκι που φυσούσε κι έφερνε μια ευωδία μέσα απ’ τα έλατα, τα πεύκα, τις οξιές, τις μπερκιές και τις φτέρες...

Και απορώ με όλους τους προηγούμενους στο σόι μας, που δεν σκέφτηκαν, με τέτοιον Πρώτο της γραμμής, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, να του μοιάσουν. Να αξιοποιήσουν τα χαρίσματα που είχαν πάρει, λόγω κληρονομικότητας, από Εκείνον, τον προ-προ-προ-πάππο μας και να διαπρέψουν. Μ’ αυτούς απορώ. Να του μοιάσουν όχι μόνο στο επάγγελμα, αλλά και στ’ άλλα, εννοείται: στην κλεψιά, στην κατεργαριά, στη σκηνοθεσία, στην απάτη. Αλλά και στ’ άλλα του τα χούγια. Στα ξεπαρθενέματα, για παράδειγμα. Σ’ αυτά κανένας δεν του έμοιασε, πλην του Δεύτερου στη γραμμή, του τραγοπόδαρου γιου του. Του Πανός. Οι επόμενοι, καμία σχέση. Είπαμε: ντόμπροι, τίμιοι και βαρετοί.