Κώστας Παππής

11/19/2007

Ζω=καταναλώνω

"...Δραματική προειδοποίηση για «απότομες και μη αναστρέψιμες» επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη απευθύνουν οι ειδικοί της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), με σχέδιο-σταθμό που συνοψίζει τα συμπεράσματα επιστημονικού συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια από τις 12 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επισήμως από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν το Σάββατο και αναμένεται να αποτελέσει τον καμβά της συζήτησης μεταξύ των κυβερνήσεων στη διάσκεψη στο Μπαλί της Ινδονησίας, το Δεκέμβριο...

Η περίληψη του σχεδίου ενισχύει το ανησυχητικό επιχείρημα που είχε διατυπωθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις, ότι οι κλιματικές αλλαγές -αντίθετα από τη θεώρηση ότι αποτελούν ένα μακροχρόνιο και ομαλά εξελισσόμενο φαινόμενο- μπορεί να έχουν «απότομες και μη αναστρέψιμες» επιπτώσεις, όπως η εξαφάνιση ειδών...

Εν όψει της έκθεσης, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απευθύνει δραματική προειδοποίηση από τις στήλες της International Herald Tribune ότι εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο κόσμος είναι στα «όρια της καταστροφής».

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Η αλλαγή συντελείται και εμείς οι άνθρωποι είμαστε οι κύριοι υπαίτιοί της. Ωστόσο, ακόμη και τώρα λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν όντως τη σοβαρότητα της απειλής και την αμεσότητά της. Θεωρούσα πάντα την υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα θέμα εξαιρετικά επείγον. Τώρα πιστεύω ότι είμαστε στα όρια της καταστροφής, αν δεν δράσουμε» γράφει ο κ. Μπαν Γκι-Μουν".

Συσχετίστε τα παραπάνω (διαβάστε περισσότερα στο in.gr) με εκείνα, με τα οποία σας απασχόλησα πρόσφατα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Καμία έκπληξη για όσους σαν και μένα πιστεύουν πως "εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο κόσμος είναι στα όρια της καταστροφής", όπως λέει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Έκπληξη αποτελούν μόνο η απάθεια των κυβερνήσεων, ιδίως των πιο ένοχων για την κλιματική αλλαγή, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αλλά και ο γενικός εφησυχασμός όλων μας που, στην καλύτερη περίπτωση, πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αποτροπή της καταστροφής (αν δεν την εξασφαλίζουμε κιόλας!) με το να φυτέψουμε απλώς ένα δέντρο ή με το να ανακυκλώσουμε μια συσκευασία ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΙΖΙΚΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ, ΑΦΟΥ "ΖΩ" ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΠΡΟΤΥΠΟ, ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ").