Κώστας Παππής

1/14/2014

Σκόρπια σκάγια ΙΙΙ



Σκόρπια σκάγια: έτσι είχαμε βαφτίσει τα σχόλια, μεταξύ αστείου και σοβαρού, που δημοσιεύαμε στο ηρωικό Παπί, το ηλεκτρονικό περιοδικό του Πανεπιστημίου Πειραιά, όσο υπήρχε ακόμα. Στο πνεύμα εκείνου του καιρού, θα ανεβάζω εδώ επιλεκτικά κάποια σχόλιά μου (πολλά από αυτά τα δημοσιεύω στην τοπική μας εφημερίδα «Σικυωνίων Πολιτεία», που βγάζουμε στο Κιάτο). 
Φοίνικες

 Η ζημιά από το σκαθάρι έγινε. Όχι μόνο στο Κιάτο. Σε όλη την Ελλάδα. Μακάρι να είχε προληφθεί αλλά, εν πάση περιπτώσει, έγινε. Οι φοίνικες κόπηκαν σύριζα εδώ και πολύ καιρό.

Και μετά; Μετά αποφασίστηκε αρμοδίως να μη γίνει τίποτα. Απλώς να παραμείνει το ίχνος τους – η βάση του κορμού, μόλις λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος – για να θυμίζει στους επιγενόμενους πως εδώ υπήρχαν κάποτε φοίνικες. Και πως πρέπει να βρεθεί το αντι-σκαθάρι για να φυτέψουμε καινούργια δέντρα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να είναι φοίνικες γιατί, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν ως εναλλακτική λύση άλλα δέντρα επί γης. Ούτε πλατάνια, ούτε πεύκα, ούτε ευκάλυπτοι, τίποτα...   
 
***
 

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Δυο είναι οι κεντρικές πλατείες του Κιάτου: η Πλατεία Ελευθερίας και η Πλατεία Πλουμιστού. Και ποια είναι τα πιο καλοσχεδιασμένα, τα πιο φανταχτερά,τα πιο περίβλεπτα, αλλά κυρίως τα πιο πολυσύχναστα καταστήματα και στις δυο πλατείες;

Καλά το μαντέψατε. Είναι τα δυο καταστήματα με την ταμπέλα του ΟΠΑΠ, άλλως στοιχηματζίδικα! Οι δυο μεγάλες παραγωγικές (!) επενδύσεις στην πόλη μας των τελευταίων χρόνων, τρανή απόδειξη του success story που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας, όπως διατείνονται οι κυβερνώντες.

Αλλά πάλι καλά. Η πολυπληθής πελατεία των δυο καταστημάτων αποδεικνύει πως η ελπίδα δεν έχει εκλείψει εντελώς από το Κιάτο και γενικότερα από την Ελλάδα – μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, του κλαμπ του ευρώ, του Δυτικού Κόσμου κλπ κλπ. Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.