Κώστας Παππής

4/11/2013

Είναι ποιοτικά κατώτερα τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα; Ο Βασίλης Λίγκας απαντάει στο Θοδωρή Βουτσινά


Ο Βασίλης Λίγκας, γεωπόνος με μεγάλη πείρα και γνώστης εξ επαγγέλματος σε βάθος των ζητημάτων που σχετίζονται με τα αγροτικά μας προϊόντα και την ποιότητά τους, σχολιάζει ένα σημείο της τοποθέτησης του Θοδωρή Βουτσινά και ... αποκαθιστά την τιμή τους:

"Φίλε Κώστα,

Θέλω κατ’ αρχάς να ζητήσω συγνώμη, γιατί όπως εσύ ξέρεις είμαι πρωτάρης σε θέματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο της τοποθέτησης του φίλου σου κου Θοδωρή Βουτσινά. Εκεί που αναφέρεται στα αγροτικά μας προϊόντα και ιδιαίτερα στην παραγωγή προϊόντων που “συχνά απορρίπτονται όταν υπόκεινται σε ποιοτικό έλεγχο”. Και πάρα κάτω που αναφέρει, ότι τα ελληνικά προϊόντα υστερούν σε συσκευασία. Όπως ξέρεις το αντικείμενο αυτό το υπηρετώ για σαράντα χρόνια τώρα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Τον τελευταίο καιρό βλέπω να περνά μια παραπληροφόρηση, που φθάνει και μέχρι τους μορφωμένους ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος που κάνω αυτή την παρέμβαση.

Όταν λέμε ότι υπάρχει στο εξωτερικό απόρριψη αγροτικών προϊόντων, στο μυαλό μας πηγαίνει, ότι αυτό συμβαίνει, διότι είναι επιβαρυμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στον τομέα αυτό ο Έλληνας παραγωγός προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα και εδώ και μερικά χρόνια στην Ευρώπη έγινε αποδεκτό, ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι τα καθαρότερα. Το επιτραπέζιο σταφύλι είναι το πιο επιβαρυμένο από απόψεως υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Για το λόγο αυτό η γερμανική Greenpeace κάθε χρόνο διενεργεί ελέγχους υπολειμμάτων σε σταφύλια και ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Τη χρονιά 2012 τα πιο επιβαρυμένα σταφύλια ήσαν τα τούρκικα, ακολουθούσαν τα αιγυπτιακά, τα μαροκινά, τα ισπανικά, τα ιταλικά και μακράν καθαρότερα ήσαν τα ελληνικά. Τα τουρκικά είχαν συγκέντρωση  (σύνολο φυτοπροστατευτικών) 10 mg στο κιλό προϊόντος. Προτελευταία ήσαν τα ιταλικά με συγκέντρωση λίγο πάνω από 3 mg. Τα ελληνικά ήσαν μακράν τα καθαρότερα με συγκέντρωση μόνο 0,7 mg στο κιλό. Τους πίνακες αποτελεσμάτων των τελευταίων ετών τους έχω στη διάθεσή μου. Όταν ακούγονται απορρίψεις φορτίων ελληνικών προϊόντων αλλά και άλλων χωρών  πολλές φορές είναι σκόπιμες για να αρπάξουν οι καλοί αυτοί άνθρωποι το προϊόν.

Στο δεύτερο τώρα θέμα το κατά πόσο υστερούν το ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε συσκευασία. Αυτό μπορεί να το δει ο καθ’ ένας επισκεπτόμενος ένα Σούπερ Μάρκετ. Στα ράφια υπάρχουν τόσο ελληνικά προϊόντα όσο και ξένα. Μήπως τα κρασιά μας, τα λάδια μας, οι χυμοί μας υστερούν σε συσκευασία; Όσον αφορά τα νωπά μας προϊόντα αυτά εξάγονται στη συσκευασία που απαιτεί ο πελάτης και είναι ίδια με τα προϊόντα όλων των άλλων χωρών".