Κώστας Παππής

5/18/2018

Αγιά Τριάδα του Βασιλικού (Αρχαία Σικυώνα)



Μιλώντας για «Μπουντρούμια», για φίδια και γι’ αγριοπούλια τις προάλλες (δείτε προηγούμενη ανάρτηση) αναφέρθηκα και στην Αγιά Τριάδα, την εκκλησία του Βασιλικού (Αρχαία Σικυώνα). Την είπα «την πιο όμορφη, ίσως. εκκλησία της Κορινθίας». Αλλά δεν ανέβασα φωτογραφία. Παράλειψή μου. Ως αποζημίωση, ιδού λάβετε τρεις!





Θυμίζω ότι ο ναός χτίστηκε τον 13ο αιώνα και στο μεταξύ έχει υποστεί κάποιες αλλαγές (συγκρίνετε την απέριττη ομορφιά του με τη fast food αισθητική των περισσότερων σύγχρονων ναών που χτίζουν οι νεοέλληνες…). Ο ρυθμός του ναού είναι μονόκλιτος μετά τρούλου. Κατά την ανέγερσή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά (πέτρα, μάρμαρα), σε πολλά σημεία ορατά, που προέρχονται από αρχαίους ναούς και κτίσματα που βρέθηκαν γύρω από το αρχαίο θέατρο και στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Σικυώνας.

Κλειστό μάλλον θα βρείτε το ναό – αυτό είναι πια το «έθιμο» στη σύγχρονη Ελλάδα… Δεν ήταν πάντα έτσι. Αλλά μη στενοχωρηθείτε. Ίσως καλύτερα να μη δείτε το εσωτερικό του. Αν θυμάμαι καλά, τη μια και μοναδική φορά που μπήκα, βιάστηκα ν’ αποχωρήσω αντικρίζοντας την - τρόπος του λέγειν - «αισθητική» των επεμβάσεων στον εσωτερικό διάκοσμο, που ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την υπέροχη εξωτερική όψη του ναού.