Κώστας Παππής

3/16/2019

OMAN XV Κάστρο Jabreen: το κορυφαίο του Ομάν


To καλύτερο κάστρο το φύλαξα για το τέλος!









Είναι το Κάστρο Jabreen! Ένα πραγματικό έργο τέχνης! Το πιο όμορφο ιστορικό κάστρο σε ολόκληρο το Ομάν.




Κατασκευάστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα, σε απόσταση περίπου 175 χιλιόμετρα από τη σύγχρονη πρωτεύουσα Μουσκάτ, σε μια εποχή που το λιβάνι και το εμπόριο έφεραν ειρήνη και ευημερία στο Ομάν. Ο πλούτος εκείνης της εποχής χρησιμοποιήθηκε για να χτιστούν εκπληκτικά μνημεία, όπως το Κάστρο Jabreen, ή να επεκταθούν τα υπάρχοντα. Από την άποψη αυτή, ο Σουλτάνος του Ομάν Imam Bel'arab bin Sultan Al Yarubi, που επέβλεψε το σχεδιασμό και την κατασκευή του, και που στη διάρκεια της βασιλείας του χτίστηκε το κάστρο, φαίνεται πως υπήρξε το πρότυπο για τον σημερινό  Σουλτάνο Qaboos, τον Σουλτάνο-δημιουργό!





Ο Yarubi ήταν ο Σουλτάνος που απέλασε τους Πορτογάλους από το Ομάν το 1650. Έχτισε το κάστρο έτσι που να μοιάζει με τα πιο όμορφα ανάκτορα εκείνης της περιόδου. Το κάστρο ήταν το παλάτι του, όπου έμενε με την οικογένειά του. Ταυτόχρονα ήταν ένας προμαχώνας σε καιρό πολέμου και ένα σπουδαίο κέντρο εκπαίδευσης.
 



Το κάστρο είναι ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο που αποτελείται από πέντε ορόφους και περιέχει 55 δωμάτια, που τα κοσμούν επιγραφές και τοιχογραφίες. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του κάστρου είναι οι περίτεχνα ζωγραφισμένες οροφές και οι επιγραφές ισλαμικής καλλιγραφίας. Οι όμορφα σκαλισμένες πόρτες και οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες καθιστούν το κάστρο Jabreen αυθεντική έκφραση της χειροτεχνίας του Ομάν.






Ανάμεσα στους χώρους που ξεχωρίζουν είναι οι αποθήκες χουρμάδων που στοιβάζονταν εκεί και λόγω βάρους συνθλίβονταν, έτσι που ο χυμός τους να τρέχει μέσα από αυλάκια σε δεξαμενές αποθήκευσης. Από κει τον έπαιρναν για το μαγείρεμα ή, αφού τον έβραζαν μέσα σε καζάνια, για μια … καυτή υποδοχή τυχόν εισβολέων, χύνοντάς τον μέσα από ανοίγματα ακριβώς πάνω από κάθε είσοδο (οι «δολοφονικές τρύπες» που είπαμε μιλώντας για το κάστρο της Nizwa).





 Το πιο όμορφο από όλα τα δωμάτια του κάστρου είναι η αίθουσα του Ήλιου και της Σελήνης. Αυτό το μοναδικό δωμάτιο, όπου ο Σουλτάνος συναντιόταν με σημαντικούς επισκέπτες, έχει 14 παράθυρα, επτά από τα οποία βρίσκονται στην κορυφή κοντά στην οροφή και επτά βρίσκονται στο κάτω μέρος. Αυτό είναι το μυστικό της δροσερής ατμόσφαιρας του δωματίου σ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπου επικρατούν κυρίως εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες: ο ψυχρός αέρας από τα κάτω παράθυρα αποβάλλει τον ζεστό αέρα από τα επάνω. 







Υπάρχουν και άλλα δωμάτια και αίθουσες ξεχωριστού ενδιαφέροντος μέσα στο κάστρο, μυστικά δωμάτια, χώροι υγιεινής, λαβύρινθοι κλπ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι η αίθουσα προστασίας του Σουλτάνου, που χτίστηκε με τρόπο που να επιτρέπει στους στρατιώτες του να κρυφτούν κάτω από αυτό για την προστασία του, όταν επρόκειτο να συναντηθεί με πρόσωπα που δεν τους είχε εμπιστοσύνη.





Πριν ολοκληρώσουμε την περιήγηση στα τρία κάστρα που επισκεφθήκαμε, ας κάνουμε μια μικρή αναφορά και στα περίφημα αραβικά άλογα. Μεγάλη σημασία είχαν τα άλογα γι αυτή τη χώρα, επειδή ήταν το βασικό μέσο μεταφοράς, ενώ έπαιρναν μέρος σε κάθε γιορτή. Ο Σουλτάνος είχε, καθώς λένε, 90.000 άλογα στο στρατό του και ήταν γνωστός για την αναπαραγωγή των αλόγων. Ακόμη και ο Μάρκο Πόλο αναφέρθηκε στο εμπόριο υπέροχων αλόγων από το Ομάν.



Κλείνοντας, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως τα κάστρα που αναφέραμε αποτελούν όλα εξαιρετικά δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής και ταυτόχρονα μνημεία της τέχνης και του πολιτισμού του Ομάν. Μαρτυρούν πως το έθνος αυτό πέτυχε εξαιρετικά επιτεύγματα στο διάβα της ιστορίας του.