Κώστας Παππής

9/29/2020

«ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ - Αδάμαστη φύση»


Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας. Για να γιορτάσει το γεγονός, προγραμμάτισε μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις. Μια από τις πιο σημαντικές, ήταν η έκθεση με τίτλο «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ - Αδάμαστη φύση». Ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου και θα συνεχίζεται έως τις 30 Νοεμβρίου.







Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικό για την περιοχή μας. Όσοι δεν είδαν την έκθεση έχουν ευτυχώς, για λίγο καιρό ακόμα, την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα των χεριών, της ευαισθησίας και του ταλέντου της, που μας παρουσιάζει μια ξεχωριστή δημιουργός: η Αφροδίτη Λίτη, γνωστή γλύπτρια και καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εμείς τα είδαμε, τα απολαύσαμε και συνιστούμε ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο υπέροχο αυτό Μουσείο που κοσμεί την περιοχή μας.

Τι το ξεχωριστό έχουν οι δημιουργίες της Αφροδίτης Λίτη;

Πρώτα- πρώτα τα θέματα των έργων, που είναι όλα εμπνευσμένα από την φύση: Ζώα, πτηνά, έντομα, φυτά, καρποί, φιγούρες. Η δημιουργός δεν αντιγράφει την φύση. Την κοιτάζει εκστατικά, την ονομάζει «αδάμαστη», και την αναπλάθει ποιητικά, φτιάχνοντας μορφές που αναδεικνύουν την μαγεία της και την δοξάζουν, αιχμαλωτίζοντας την όραση και χαρίζοντας αισθητική απόλαυση.  

Μετά, οι έξοχες φόρμες και τα υλικά: χρωματιστές ψηφίδες, καθρέφτες, μέταλλο. Με τα υλικά αυτά παίρνουν υπόσταση οι μορφές, νατουραλιστικές ή πιο αφαιρετικές, κι  αποκτούν άλλες, μαγικές διαστάσεις.   

Κι όλα αυτά επικαλυμένα με την χρυσόσκονη του μύθου, σε ονειρικούς κήπους που κατασκευάζει η φαντασία, η ευαισθησία και το ταλέντο της…

Αυτό που είναι ολοφάνερο στην έκθεση, και που αποκόμισα από μια συζήτηση που είχα μαζί της, είναι η λατρεία που τρέφει για την φύση, κι η λαχτάρα της να αναδείξει την ομορφιά της και να την προστατεύσει. Η ίδια λέει: «μεταξύ των σκιερών και των φωτεινών πλευρών αυτών των ιδιότυπων κήπων, ζώα, φυτά και άνθρωπος υπερβαίνουν την υπόστασή τους, αποκτούν μυθικές διαστάσεις, μετατρέπονται σε σύμβολα. Στο έργο μου δύο είναι τα θέματα που παίζουν κυρίαρχο ρόλο: η φύση και ο μύθος».








Ποια είναι η Αφροδίτη Λίτη;    

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική, ψηφιδωτό, νωπογραφία και αγιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1972-78). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της διακρίθηκε με βραβεία, επαίνους, και υποτροφίες στο εξωτερικό. Ανάμεσα στ’ άλλα, πέρασε (1983-86) ως υπότροφος του ΙΚΥ - όπως κι εγώ! - από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ως υπότροφος της ιταλικής κυβέρνησης στο Università Degli Studi του Μιλάνου, παρακολούθησε μαθήματα ιταλικού πολιτισμού. Τo 1985 τιμήθηκε με βραβείο γλυπτικής από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Από το 1978 έως το 2000 εργάστηκε ως μουσειακή γλύπτρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το 2000 έως και σήμερα διδάσκει στον Τομέα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ. Με αφετηρία το 1978 έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έργα της κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.


Συνοψίζοντας: 

Μια εξαιρετική έκθεση γλυπτικής στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας - έως τις 30 Νοεμβρίου. Δείτε την!

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10:00-18:00 (έως 15/10), και 10:00-17:00 (από 16/10).