Κώστας Παππής

12/09/2008

Πώς βρέθηκε εκεί; Ποιοι τον έστειλαν εκεί;

Αφιερωμένο στον Αλέξη

Μια χώρα παραδομένη στην εξουσία των «αντιεξουσιαστικών» συμμοριών, που ανενόχλητες για μέρες, με κουκούλες, ρόπαλα και βόμβες μολότωφ, τρομοκρατούν, σπάζουν, καίνε, καταστρέφουν και λεηλατούν δημόσια περιουσία αποκτημένη με το μόχθο δεκαετιών του Ελληνικού λαού, σπίτια, αυτοκίνητα και καταστήματα ανθρώπων που αγωνίστηκαν μια ζωή να τα αποκτήσουν, επιχειρήσεις όπου βρίσκουν δουλειά και βγάζουν το ψωμί τους χιλιάδες άνθρωποι.

Μια κυβέρνηση παραδομένη στην εξουσία του φόβου της μη χάσει την εξουσία και της ανικανότητάς της να υπερασπιστεί στοιχειωδώς αυτό για το οποίο έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται και για το οποίο κυρίως υπάρχει: τη ζωή, την ειρήνη, την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών.

Ένας υπουργός Εσωτερικών που ψελλίζει μπροστά στους δημοσιογράφους ότι, μην το λέτε, το κράτος είναι εδώ και προστατεύει τη ζωή, την ειρήνη, την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών (ενώ όλα έχουν παραδοθεί στις φλόγες και στη λεηλασία), και ότι αυτά που βλέπετε, οι φωτιές και τα λοιπά, είναι μόνο στιγμιαίες εικόνες, την επόμενη στιγμή, ας είναι καλά οι κρατικές δυνάμεις, οι φωτιές σβήνουν, και εν πάση περιπτώσει μην κοιτάτε πόσα κάηκαν, δείτε πόσα δεν κάηκαν ακόμα (χάρη στις ενέργειες τις κυβέρνησης και του κράτους, βεβαίως).

Μια κοινωνία που έχει ξεχάσει από πολύ καιρό να είναι κοινωνία. Που έχει αποδεχτεί και στηρίζει είτε παθητικά, με το φόβο και την ανοχή της, είτε ενεργητικά, με την επιδοκιμασία και την ψήφο της τις κάθε είδους εξουσίες που την εξαπατούν και την εκμεταλλεύονται. Που συμβιβάζεται περιδεής με τον κάθε ένα που πουλάει τσαμπουκά. Που αποδέχεται αδιαμαρτύρητα μιαν ανύπαρκτη «δωρεάν παιδεία», που την πληρώνει ακριβά από την τσέπη της. Που υπομένει μια κουτσή και πολυδάπανη «δημόσια υγεία». Που ξεπουλάει τον πολιτισμό της στις εταιρίες και στα κανάλια και τραγουδάει και χορεύει ρυθμούς βαρβαρικούς και χυδαίους. Που δεν επιχειρηματολογεί, που δεν διαλέγεται, αλλά ξεφωνίζει. Που δεν σέβεται το νόμο, τον άλλο συμπολίτη και τα δικαιώματά του, αλλά αυθαιρετεί με την πρώτη ευκαιρία. Που βρωμίζει και καταστρέφει τη φύση και ονειρεύεται χλιδή και επίδειξη.

Ένα πανεπιστήμιο που χορηγεί ανύπαρκτα, ψευδεπίγραφα, άχρηστα πτυχία. Που οι φοιτητές του μέσα από τις οργανώσεις τους, αν νοιάστηκαν για κάτι, ήταν ένα ψευδεπίγραφο «άσυλο», όχι πάντως οι άδειες αίθουσες διδασκαλίας. Που οι λειτουργοί του, ατομικά και μέσα από τους φορείς τους, αν νοιάστηκαν για κάτι, δεν ήταν τα μεταφερόμενα μαθήματα, οι οικογενειακές έδρες και οι «άψογες» διαδικασίες ακαδημαϊκής ανάδειξης και ανέλιξης, ο τρόπος που κερδίζονται οι πρυτανικοί θώκοι, αλλά να μην περάσει η αξιολόγηση - με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Και στην άκρη ένα νεκρό παιδί που, από εκεί που βρίσκεται, αναρωτιέται πώς βρέθηκε εκεί, ποιοι τον έστειλαν εκεί, να είναι άραγε οι κουκουλοφόροι εξουσιαστές και οι ένστολοι μαζί, να είναι οι περιδεείς και οι επίσημοι, ή μήπως είναι μια ολόκληρη υπνωμένη κοινωνία;

2 Σχόλια:

  • Χαίρετε,
    Παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο σας:
    "Που δεν επιχειρηματολογεί, που δεν διαλέγεται, αλλά ξεφωνίζει. Που δεν σέβεται το νόμο, τον άλλο συμπολίτη και τα δικαιώματά του, αλλά αυθαιρετεί με την πρώτη ευκαιρία. Που βρωμίζει και καταστρέφει τη φύση και ονειρεύεται χλιδή και επίδειξη."
    Μου θυμίσατε κάτι από τον Αρεοπαγιτικό του Ισοκράτη που έχει καρφωθεί τις τελευταίες μέρες στο μυαλό μου:
    "Οι διοικούντες δηλαδή (Σόλων και Κλεισθένης) κατ' εκείνον τον χρόνον την πόλιν, δεν ίδρυσαν πολίτευμα ονομαζόμενον μεν δι' ονόματος κοινοτάτου και ωραιοτάτου, μη φαινόμενον δε εις την εφαρμογήν τοιούτον εις τους ζώντας κατ' αυτό, ουδέ ίδρυσαν τοιούτον πολίτευμα το οποίον κατά τέτοιον τρόπον εξεπαίδευε τους πολίτας, ώστε να θεωρούν την μεν ακολασίαν δημοκρατίαν, την δε παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν, ευτυχίαν δε την άδειαν του να πράττη καθένας ταύτα, αλλ' ίδρυσαν πολίτευμα το οποίον με το να μισή και να τιμωρή τους τοιούτους έκαμνεν όλους τους πολίτας καλυτέρους και σωφρονεστέρους."

    Όπως το είπατε..."υπνωμένη κοινωνία"

    Ευχαριστώ, Νίκος

    By Anonymous Ανώνυμος, at 3:59 μ.μ.  

  • Καλημέρα σας,
    Σε συνέχεια του χθεσινού post παραθέτω και την νεοελληνική μετάφραση:
    "Εκείνοι λοιπόν που είχαν τη διοίκηση της πολιτείας κατά την παλαιότερη εποχή, εγκατέστησαν πολίτευμα που δεν είχε μόνον όνομα προσφιλέστατο σ' όλους και γλυκύτατο, ενώ στην πραγματικότητα δεν έδινε την εντύπωση αυτή στους πολιτευομένους και δεν προετοίμαζε τους πολίτας ώστε να θεωρούν την ακολασία δημοκρατία, την παρανομία ελευθερία, την αθυροστομία ισότητα δικαιωμάτων, ούτε τέλος την εξουσία να κάνουν όλα αυτά ευδαιμονία, αλλά πολίτευμα που παρέδιδε στο μίσος και στην τιμωρία τους ανθρώπους αυτού του είδους και που κατώρθωσε με τον τρόπο αυτό να κάμη όλους τους πολίτας καλύτερους και φρονιμώτερους."
    (Μτφρ. Α.Μ. Γεωργαντόπουλος, Μ. Πρωτοψάλτης & Ι. Ιωαννίδη–Φαληριώτη. [1939] χ.χ. Ισοκράτης. Λόγοι. ΙΙ, Αρεοπαγιτικός).
    Τα κείμενα αυτά (καθώς και πολλά άλλα) μπορεί να τα αναζητήσει ο κάθε χρήστης στον ιστότοπο http://www.greek-language.gr , ο οποίος αποτελεί (κατά την γνώμη μου) μια εξαιρετική προσπάθεια του ΥΠΕΠΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
    Ευχαριστώ, Νίκος

    By Anonymous Ανώνυμος, at 11:48 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home