Κώστας Παππής

12/23/2014

Χουδέτσι



«Πάνε μέρες που τα φώτα έσβησαν, η μεγάλη γιορτή τέλειωσε, η γιορτή που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη και στην καρδιά μου, και δεν ξέρω ποιον να πρωτο-ευχαριστήσω: το σπουδαίο μουσικό και δημιουργό πολιτισμού Ross, τους υπέροχους Έλληνες και ξένους μουσικούς, τα παιδιά του Χουδετσιού που έκαναν εκπληκτική δουλειά, ιδιαίτερα τη Ρένα Κονταξάκη, τις γενιές των Χουδετσιανών που έκαναν το Χουδέτσι αυτό που είναι σήμερα, ένα φωτεινό μετέωρο που δίνει το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα… Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη μοναδική εμπειρία που όλοι εσείς μου χαρίσατε!».
Αυτό ήταν το μήνυμα που ανάρτησα στις 23 του περασμένου Αυγούστου στο facebook, και συγκεκριμένα στην ομάδα Houdetsi Festival (https://www.facebook.com/groups/125873584126084/?fref=ts).
Για ποια γιορτή που τέλειωσε μιλάω, ποιο είναι το Χουδέτσι, από πού πήγαζε η ευγνωμοσύνη που εκφράζει το μήνυμά μου. Και τι ενδιαφέρον μπορεί να έχουν όλα αυτά για μας εδώ στο Δήμο των Σικυωνίων; 
Το Χουδέτσι είναι ένα όμορφο παραδοσιακό μεσογειακό χωριό στο Νομό Ηρακλείου της Κρήτης. Πληθυσμιακά δεν συγκρίνεται με το Κιάτο – ο πληθυσμός του δεν φτάνει ούτε το ένα δέκατο του Κιάτου. Κι όμως αυτό το χωριό εδώ και πέντε χρόνια επαναλαμβάνει μέσα στην καρδιά κάθε καλοκαιριού ένα θαύμα: ένα υπέροχο πολιτιστικό γεγονός με διεθνή εμβέλεια, «μια αυθεντική, ποιοτική εναλλακτική πολιτιστική πρόταση», μια εμπειρία που μοιράζονται χιλιάδες άνθρωποι, κάθε χρόνο και περισσότεροι, μια πρωτοβουλία που θα έπρεπε να γίνει πρότυπο για κάθε κοινότητα στην Ελλάδα.
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα http://www.houdetsifestival.com/index.php/profile του Houdetsi Festival, όπως καθιερώθηκε να λέγεται, «η αρχική ιδέα ξεκίνησε ως ευκαιρία και δυνατότητα «σύμπραξης» του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος [που ιδρύθηκε από τον Ross Daly και που φέρνει κοντά μουσικούς παραδοσιακής μουσικής και μαθητές από τις χώρες της Μεσογείου ως τη μακρινή Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν] με την τοπική κοινωνία που το φιλοξενεί, ως ένδειξη αμοιβαίας αναγνώρισης αλλά και ως αυθόρμητη ανάγκη έκφρασης και εξωτερίκευσης μιας δράσης με παγκόσμια αναφορά. Η πολυετής, συστηματική, δυναμική δημιουργική σύνθεση στοιχείων των πιο σημαντικών μουσικών παραδόσεων έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα στο χώρο της συγκεκριμένης μουσικής. Το Houdetsi Festival αναδεικνύει ακριβώς αυτή τη μαγεία της σύνθεσης των διαφορετικών μουσικών στοιχείων, τη συνδυάζει με τοπικά χρώματα, εικόνες, αρώματα και γεύσεις, τη συνοδεύει με την αυθόρμητη διάθεση φιλοξενίας των κατοίκων της περιοχής και την προσφέρει χωρίς όρους σε αυτούς που θέλουν να αποτελέσουν μέρος αυτής της γιορτής».
Η είσοδος των επισκεπτών στο Houdetsi Festival είναι ελεύθερη αφού δεκάδες σπουδαίοι μουσικοί από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν αφιλοκερδώς και εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται εθελοντικά σε αυτή τη γιορτή του πολιτισμού, ενώ στηρίζεται οικονομικά από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και είναι σε στενή συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χουδετσίου. Το φεστιβάλ αναπτύσσεται σε 5 ζωντανές διαφορετικές μουσικές σκηνές σε διάφορα σημεία του χωριού για τέσσερις μέρες, με εκθέσεις οργανοποιίας, εικαστικών και τέχνης, πολυθεματικά δρώμενα και μια μεγάλη αγορά με εκατοντάδες πάγκους με κάθε λογής παραδοσιακά προϊόντα!
Θα ήθελα να κλείσω αυτή την αναφορά στο θαυμαστό Houdetsi Festival με μιαν επισήμανση που νομίζω ότι μπορεί να έχει ενδιαφέρον για το Δήμο μας. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση μιας σειράς σκόρπιων πρωτοβουλιών πολιτιστικού χαρακτήρα από διάφορες ομάδες ατόμων στο Δήμο Σικυωνίων,  τη δημιουργία ποικίλων συλλόγων που φιλοδοξούν να συνεισφέρουν με δράσεις στην πολιτιστική ζωή του δήμου. Όλες αυτές οι προσπάθειες, παρά τις προθέσεις και τις όχι σπάνια πετυχημένες δράσεις, παραμένουν ασύνδετες, ασυντόνιστες, και τις περισσότερες φορές αφήνουν μιαν αίσθηση ότι η προσφορά τους παραμένει αποσπασματική και ανολοκλήρωτη. Λείπει η συνένωση των προσπαθειών, και βέβαια το μεγάλο σπουδαίο γεγονός σαν το φεστιβάλ του Χουδετσίου (που θα ήταν, για παράδειγμα, ένα πανελλήνιο φεστιβάλ αρχαίου δράματος...), που θα συσπειρώσει τις ντόπιες δυνάμεις και θα αναδείξει τα πιο σημαντικά του τόπου μας, την ίδια την ψυχή της κοινότητας – αν υποτεθεί ότι υπάρχει μια τέτοια «ψυχή»...