Κώστας Παππής

3/19/2019

Υπάρχει στάση “Μάρκος Μπότσαρης” στο μετρό;



Υπάρχει στάση “Μάρκος Μπότσαρης” στο μετρό;

Θέτω το ερώτημα με την ευκαιρία ενός κειμένου που μου προώθησε ένας φίλος, αλλά και της Επετείου της 25ης Μαρτίου σε λίγες μέρες.

Θεόφιλος: Μάρκος Μπότσαρης

Μη βιαστείτε ν’ απαντήσετε, ιδίως αν η απάντησή σας είναι «Όχι».

Διότι, και βέβαια υπάρχει στάση του μετρό στο όνομα του Μάρκου Μπότσαρη, του Σουλιώτη αγωνιστή του 21!

Μόνο μην την ψάξετε στο μετρό της Αθήνας. Σ’ αυτό το μετρό θα βρείτε στάσεις στο όνομα διαφόρων αγίων της χριστιανικής θρησκείας (Άγιος Δημήτριος, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Ιωάννης, Αγία Μαρίνα, Αγία Παρασκευή). Μέχρι και ονόματα ζώων θα βρείτε (Ταύρος), αλλά και δένδρων (Πευκάκια, Δάφνη, Ελαιώνας, Αμπελόκηποι) μα και πουλιών (Περιστέρι), ακόμα και Βασιλισσών της Αγγλίας (Βικτώρια)!

Αλλά πουθενά, καμία στάση αφιερωμένη στο όνομα ενός από τους Αγίους της Ελλάδας, τους Ελευθερωτές της! Ένας τέτοιος Άγιος υπήρξε ο  Μάρκος Μπότσαρης.

Για να βρείτε μια τέτοια στάση θα πρέπει να κάνετε τον κόπο να πεταχτείτε μέχρι το … Παρίσι! Εκεί θα βρείτε όχι μόνο στάση του μετρό αλλά και οδό Μάρκου Μπότσαρη (δείτε τη στάση του μετρό στο κέντρο του χάρτη, εκεί που είναι ο κόκκινος μύλος, και την πινακίδα της οδόυ Μπότσαρη στη φωτογραφία)! 

Κι αν προσέξετε στο χάρτη, αριστερά, παραδίπλα στη στάση που φέρει το όνομα του δικού μας ήρωα, θα βρείτε μιαν άλλη στάση, που φέρει το όνομα ενός άλλου ήρωα, του Μπολιβάρ, ελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής.


Από το χάρτη του παρισινού μετρό: Στάση Μπότσαρης στο κέντρο


Και η οδός Μπότσαρη!

Ποιους και τι τιμούν οι λαοί με κάθε ευκαιρία; Κάποιος είπε πως τους πρέπουν αυτοί κι αυτά που τιμούν…

Θα μου πείτε, δεν πειράζει, τους δικούς μας ήρωες τους τιμούν οι ξένοι! Επίσης θα μου πείτε «μα οι στάσεις του μετρό ή του τραμ στην Αθήνα επιλέχθηκαν με βάση το όνομα της αντίστοιχης περιοχής όπου βρίσκεται η στάση, και αυτή η επιλογή διευκολύνει τους επιβάτες για να ξέρουν πού θα κατέβουν». Είναι ένα επιχείρημα κι αυτό…

Αλλά μήπως, λέω μήπως, με την ευκαιρία της Εθνικής μας γιορτής, που τιμούμε το μέγιστο γεγονός της ανάστασης του γένους, που οδήγησε στη συγκρότηση του εθνικού κράτους που λέγεται «Ελλάδα», θα πρέπει να ξαναδούμε μερικά πράγματα;

Ένα ελάχιστο είναι κι αυτό που προτείνω εδώ, παίρνοντας υπόψη και το ότι τα ονόματα των στάσεων μετρό και τραμ είναι στο καθημερινό λεξιλόγιο των περισσότερων κατοίκων του λεκανοπεδίου.: να αναθεωρηθούν  τα ονόματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις στάσεις του μετρό και του τραμ της Αθήνας. Να δοθούν ονόματα που να θυμίζουν τους ήρωες της ελευθερίας και της προκοπής της πατρίδας. Να τιμήσουμε δηλαδή, έστω και μ’ αυτό τον τρόπο, όσους και όσα πρέπει να τιμούνται σε αυτό τον τόπο. Η μετονομασία να συνοδευτεί με πινακίδες στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα που να μιλούν εκτενώς για την προσωπικότητα και την προσφορά του τιμώμενου προσώπου, για να θυμούνται και να μαθαίνουν οι νεοέλληνες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες μας.
      
Όσο για τους επιβάτες, θα συνηθίσουν πολύ γρήγορα τα καινούργια ονόματα και δεν θα έχουν πρόβλημα για το πού θα κατέβουν!

Σχετικά:
https://www.kirkinews.gr/en/kirkinews/articles/7026/

1 Σχόλια:

  • Υπάρχει στάση Μπότσαρη στην Θεσσαλονίκη στις αστικές συγκοινωνίες και οδός Μάρκου Μπότσαρη. Χρόνια Πολλά !

    By Blogger Unknown, at 5:47 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home