Κώστας Παππής

9/30/2021

Στον Γιόσωνα της Χίου, με το πλήρωμα της Αργώς, τον Ιάσωνα και τους άλλους

23 Αυγούστου 2021














Έλεγα προχτές για τα Ψαρά και για τα κάστρα τ’ ουρανού, γράφοντας από τον Γιόσωνα, κοντά στα Καρδάμυλα, στην Χίο, όπου βρέθηκα προσκαλεσμένος για λίγες μέρες. 

Ποιος είναι ο Γιόσωνας; Θα τον βρείτε σημειωμένο στο βόρειο ανατολικό άκρο της Χίου,  απέναντι από τον βαθύ κόλπο της Σμύρνης.  Εδώ, λέει ο μύθος, σταμάτησε για λίγο ο Ιάσονας με το πλήρωμά του της Αργώς, στον δρόμο πρός την Κολχίδα, το δέρμα από το χρυσόμαλλο κριάρι,  και το πεπρωμένο του,  την Μήδεια.

Ακόμα δείχνουν το αρχαίο βαθύ πηγάδι πάνω στην βοτσαλωτή παραλία όπου σταμάτησαν να πιούν νερό ο Ιάσονας και οι πενήντα τόσοι νοματαίοι του πληρώματος, γιοί θεών και κοινών θνητών. Μεγάλα ονόματα, γνωστά, ο Ορφέας,  ο Ηρακλής, ο Θησέας, οι Διόσκουροι,  η παρθένα κυνηγός Αταλάντη, ο Αμφιάραος κι ο Μελάμπους… Αλλά και ελάσσονα, ο Βούτης, ο πανέμορφος μελισσουργός από την Αθήνα, κι ο Καλάις και ο Ζήτης, οι φτερωτοί γιοί του Βοριά, κι ο Ύλας...

Από ψηλά, στο σπίτι της Μαρίας, αγναντεύω λίγο πιο κάτω αραγμένη την Αργώ και την μακριά γραμμή των λαμπρών ναυτών που παίρνουν σειρά μπρος στο πηγάδι, μέσα στο κτήμα της, για να δροσιστούν. Ο Γιώργος λέει να βάλουν μπρος και να το βαθύνουν, όπως ήταν παλιά. Προς την δύση ορθώνεται η οροσειρά με τα πεύκα και το βαθύ φαράγγι που το νερό του, όταν βρέχει, ξεχύνεται στην θάλασσα, λίγα μέτρα πιο πέρα. Εκεί θα πάει να κοιμηθεί η αποψινή πανσέληνος.

Σε μιαν αποθήκη του σπιτιού, η Μαρία ανακαλύπτει έναν πίνακα που ανήκε στην γιαγιά της. Δείχνει το περιώνυμο ζεύγος, τον Ιάσωνα φορτωμένο με το χρυσόμαλλο δέρμα να κοιτάζει προς το μέρος της μάγισσας Μήδειας, που έχει ποτίσει, για να τον κοιμίσει με μαγικό φίλτρο σ’ ένα τάσι, τον δράκο που το φυλάει.