Κώστας Παππής

1/05/2022

Κώστα Παππής, «Φωταγωγός – Διηγήματα», 2021, Εκδόσεις Ενύπνιο


Μετά από μια κυοφορία που κράτησε αρκετό καιρό, πολιορκημένο από ενάντιες δυνάμεις και ψάχνοντας για οδό διαφυγής προς το φως, το νέο βιβλίο μου με διηγήματα, βρήκε τελικά την μόνη διαθέσιμη έξοδο: από τον φωταγωγό! Όχι περίεργο που πήρε τον τίτλο που πήρε! 

Για την ακρίβεια, και για να προσγειωθούμε, στο νέο βιβλίο δανείστηκα τον τίτλο από το ομότιτλο πρώτο – και μεγαλύτερο – διήγημα της συλλογής: ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ. Η οδός που οδηγεί στο φως, έξω από την φυλακή μιας ζωής μόνο για την επιβίωση, σ’ ένα γραφείο όπου δεν εισχωρεί αχτίδα του ήλιου. 

Είναι το τέταρτο βιβλίο μου στον χώρο της λογοτεχνίας, μετά τις «Ψυχές των τόπων - Οδοιπορικό σε μιαν άλλη Κορινθία», το «Αγκάθι του Χριστού - Διηγήματα», και το «Μυστικό της ξέρας – Νουβέλα».

Στ’ άλλα διηγήματα του ΦΩΤΑΓΩΓΟΥ, ο ήρωας μπαίνει στην τάξη αποφασισμένος να κερδίσει τις καρδιές των παιδιών μ’ ένα αλλιώτικο πρώτο μάθημα. Ένας άλλος ξεθάβει στο οστεοφυλάκιο του χωριού του μια εικόνα που τον στοιχειώνει από τα χρόνια τα παιδικά και ανακαλύπτει μια τραγική ιστορία. Κι ένας άλλος, σε μιαν αρχαία φρυκτωρία στους Φούρνους της Ικαρίας μοιράζει τα τελευταία τσιγάρα του μάρκας Σαντέ με το φάντασμα του συμπατριώτη του Σικυώνιου Ασκληπιάδη. 

Στο πέμπτο διήγημα ο συγγραφέας ακολουθεί δυο γυναίκες του έρανου αγάπης, μέχρι που ένα πρεζόνι και το βλέμμα του παπά της ενορίας τούς κόβουν την όρεξη γι’ άλλες αγαθοεργίες. Μετά είναι η σειρά του Τριαντάφυλλου του ψαρά που παίρνει ανέλπιστα, την τελευταία στιγμή, θέση κάτω από τα γκολπόστ και χαρίζει την νίκη στην ομάδα του.

Στο έβδομο διήγημα ο ήρωας λαχταράει τα παιδιά των άλλων, που αυτός δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε ν’ αποκτήσει, ενώ μετέωρο μένει το ερώτημα «να ’χεις παιδιά;». Κι ένας άλλο στο άδειο σπίτι του ονειρεύεται κόσμο και την γυναίκα του να φοράει φόρεμα βυσσινί, του πένθους. Στο επόμενο διήγημα, ο συγγραφέας ακολουθεί το καραβάνι των προσφύγων στον δεύτερο, οριστικό ξεσπιτωμό τους. Και στο τελευταίο, το δέκατο, βγαίνει μεσάνυχτα, μέσα στ’ αγιάζι του Δεκέμβρη, ν’ ανταμώσει στον ουρανό την θεία φάτνη.

Ήδη το βιβλίο, σε εκδόσεις Ενύπνιο, έχει πάρει θέση σε κεντρικά βιβλιοπωλεία στην Αθήνα (ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΙΑΝΟΣ κλπ) και στην Θεσσαλονίκη (ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΑΝΘΟΥΛΑ ΠΟΥΛΟΥΚΤΣΗ).

Επίσης διατίθεται στα βιβλιοπωλεία του Κιάτου (Γιάννη Καλού, Οικονόμου, Σταύρου Μπεγλίτη και Λευτέρη Αχμέτη – «Το μπλε γιασεμί»), και στην Κόρινθο (βιβλιοπωλείο Οικονόμου).

Διατίθεται επίσης στο βιβλιοπωλείο του «Ενύπνιου» (εκδότη του βιβλίου, Δερβενίων 22, Εξάρχεια, Αθήνα), ενώ στην ιστοσελίδα https://www.enipnio.gr/, Ελληνική Πεζογραφία, θα βρείτε πληροφορίες για τα περιεχόμενα του βιβλίου, που τα συνοψίζω παραπάνω, για το βιογραφικό μου, για το πώς μπορείτε να το παραγγείλετε (e-shop) κ.λπ. Εννοείται ότι μπορεί να παραγγελθεί από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα!

Καλό διάβασμα!