Κώστας Παππής

11/01/2018

Τα «σύρματα»


Με ρώτησαν φίλοι ποια ήσαν τα «σύρματα» που αναφέρει στην επιστολή του ο φίλος Πλάτων Τσουλούφας (δείτε την προηγούμενη ανάρτησή μου blog).

«Σύρματα» ήσαν στρατόπεδα με συρματοπλέγματα, όπου οι Βρετανοί φυλάκιζαν άνδρες μονάδων του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής στη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Οι Βρετανοί έτσι έκαναν εκκαθάριση των Ελληνικών μονάδων από στοιχεία που δεν ήσαν αφοσιωμένα ή ευπειθή στη δική τους πολιτική. Η πολιτική αυτή αφορούσε τη διανομή σφαιρών επιρροής ανάμεσα στη Βρετανία και τη Σοβιετική Ένωση. ΟΙ Βρετανοί επιδίωκαν, ανάμεσα στ΄άλλα, να εξασφαλίσουν την Ελλάδα ως δική τους μερίδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, «της εκκαθάρισης», τους Βρετανούς διευκόλυνε η αντιφασιστική κίνηση που εκδηλώθηκε στις ελληνικές μονάδες τέλη Μαρτίου ως είκοσι Απριλίου 1944, που έγινε γνωστή ως κίνημα της Μέσης Ανατολής. Με αυτή την αφορμή επιδόθηκαν σε συστηματική δίωξη και απομόνωση στα «σύρματα» όλων όσοι ήσαν αντιφασίστες / αντιβασιλόφρονες (ή τους υποπτεύονταν ως τέτοιους). Παράλληλα επιδόθηκαν σε εκκαθάριση μονάδων που προορίζονταν για την βασιλική αποκατάσταση και τη στήριξη της βρετανικής επέμβασης και επιρροής στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο.

Αλήθεια, δεν είναι ξεκάθαρο ότι εδώ μπήκαν οι βάσεις για τον Εμφύλιο στην Ελλάδα και ότι η ευθύνη γι αυτό της Βρετανίας ήταν τεράστια, καθοριστική;

Πηγή: Γιάννη Ταμβακλή :Οδοιπορικό στη Μέση Ανατολή 1941-1945 (εκδόσεις «Υπερόριος», 2003)
ΥΓ Μετά τις πανέμορφες φωτογραφίες του που ήδη έχετε δει, μου έστειλε ο Πλάτων και κάποιες άλλες. Μου είναι αδύνατο να μη τις μοιραστώ μαζί σας. Για ένα επιπλέον λόγο: να σπάσει η μαυρίλα που εκπέμπει η μνήμη εκείνων των γεγονότων στα "σύρματα" και όσων επακολούθησαν...