Κώστας Παππής

3/31/2019

ΟΜΑΝ XVII Βόλτα στις λαϊκές αγορές της Μεσκάτ με παρέα το Διονύση και τη … CIA!


Σήμερα το συνεργείο μας θα σας ταξιδέψει στις λαϊκές αγορές της πρωτεύουσας Μεσκάτ. 


Ποιο είναι το συνεργείο μας; Κρατείστε την αναπνοή σας:



1. Ο υποφαινόμενος, 

2. Ο παλιός φίλος του - από τα χρόνια του Λονδίνου - Διονύσης Ασημακόπουλος, μέχρι τις προάλλες Καθηγητής στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο,

3. Και … η CIA! Ναι, η γνωστή σας Central Intelligence Service των ΗΠΑ! 

Σας έπιασε σύγκρυο; Ηρεμήστε! Κάνει καλή παρέα! 

Πώς προέκυψε το συνεργείο; 


Εγώ σας προέκυψα με τον τρόπο που ξέρετε – ας προσέχατε, που θέλατε φιλίες μαζί μου στο Facebook!

Ο Διονύσης πρόσφερε τις φωτογραφίες του από ένα παλιότερο ταξίδι του στο Ομάν.

Το τρίτο μέλος του συνεργείου μας προέκυψε από το διαδίκτυο! Διότι η CIA, πέρα από τις γνωστές συνήθειές της, εκτελεί και … αγαθοεργίες: διατηρεί μια ιστοσελίδα που είναι όλα τα λεφτά, γιατί δίνει πολλές και ακριβείς πληροφορίες για όλες τις χώρες του κόσμου, πολύ χρήσιμες για ένα ταξιδιώτη: http://www.ciaworldfactbook.us




Τι κάνουμε τώρα;

Όσο εσείς θα απολαμβάνετε τις ωραίες φωτογραφίες του Διονύση, εγώ θα μεταφράζω (σχολιάζοντας εδώ κι εκεί) κομμάτια από την έκθεση της CIA για το Ομάν. Θα πάμε μαζί όσο πάμε κι όταν κουραστούμε σταματάμε και συνεχίζουμε στο επόμενο.

Έτοιμοι; Ξεκινάμε από την Εισαγωγή. 

Οι κάτοικοι της περιοχής του Ομάν έχουν από καιρό ευημερήσει από το εμπόριο του Ινδικού Ωκεανού. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ένα νεοσύστατο σουλτανάτο στη Μεσκάτ υπέγραψε με τη Βρετανία την πρώτη από μια σειρά φιλικών συνθηκών [φιλικών, έτσι λέει, τι να κάνω εγώ; Τώρα πόσο … φιλικές μπορεί να ήσαν συμφωνίες ανάμεσα σε ένα γίγαντα, τη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη του 18ου αιώνα, και σ’ ένα νάνο, το τότε Ομάν, κρίνετέ το εσείς]. 


Με την πάροδο του χρόνου, η εξάρτηση του Ομάν από Βρετανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς συμβούλους αυξήθηκε [αυτά τα λέει η CIA, όχι εγώ, λέτε να είναι καρφί για τους συμμάχους Εγγλέζους;] αλλά ποτέ δεν έγινε βρετανική αποικία [ησυχάσατε τώρα, έτσι δεν είναι;]. 


Το 1970 ο Qaboos bin Said al-Said ανέτρεψε το περιοριστικό καθεστώς του πατέρα του [περιοριστικό το λέει γιατί, όλα κι όλα, έχει τρόπους η CIA, τι να πει, τυραννικό, που τέτοιο ήταν;] και κυβερνάει από τότε ως σουλτάνος. Το εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Qaboos [στο εσωτερικό της χώρας το είδα με τα μάτια μου και του έβγαλα το καπέλο] άνοιξε τη χώρα προς τον έξω κόσμο διατηρώντας παράλληλα τους μακροχρόνιους στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μετριοπαθής, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του Ομάν προσπάθησε να διατηρήσει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής.



Πάμε τώρα στην Ιστορία.

Από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι την άφιξη του Ισλάμ τον 7ο αι. μ.Χ., το Ομάν ελέγχθηκε ή/και επηρεάστηκε από τρεις ιρανικές δυναστείες: των Αχαιμενιδών, των Πάρθων και των Σασσανιδών. Οι Αχαιμενίδες (6ος-4ος αι. π.Χ.) έλεγχαν και/ή επηρέαζαν τη χερσόνησο του Ομάν. Αυτός ο έλεγχος πιθανότατα ασκήθηκε από ένα παράκτιο κέντρο, όπως ήταν το Sohar. Περίπου στα 250 π.Χ., η δυναστεία των Πάρθων έφερε τον Περσικό Κόλπο υπό τον έλεγχό της και επέκτεινε την επιρροή της μέχρι το Ομάν. Επειδή έπρεπε να ελέγξουν τις εμπορικές διαδρομές του Περσικού Κόλπου, οι Πάρθοι εγκατέστησαν φρουρές στο Ομάν. Τον 3ο αιώνα π.Χ., οι Σασσανίδες αντικατέστησαν τους Πάρθους και κράτησαν την περιοχή μέχρι την άνοδο του Ισλάμ, τέσσερις αιώνες αργότερα.


Με την άνοδο του Ισλάμ, η πίστη έφθασε στο Ομάν ενώ ζούσε ο Προφήτης Μωάμεθ. Ο προσηλυτισμός των κατοίκων αποδίδεται συνήθως στον Amr ibn al-As, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή μεταξύ 627-632. Στα μέσα του 8ου αιώνα μ.Χ., οι κάτοικοι του Ομάν ήσαν μέλη μιας ξεχωριστής αίρεσης της πίστης, τον Ιμπαντισμό (Ibadhism), ο οποίος παραμένει πλειοψηφική αίρεση μόνο στο Ομάν. Ο Ιμπαντισμός χαρακτηρίστηκε ως «μετριοπαθής συντηρητισμός», με «πιστεύω» που αποτελούν μίγμα λιτότητας και ειρήνης.

Κουραστήκατε, γι αυτό σταματάμε εδώ.

Η συνέχεια στο επόμενο.